29 Mart 2016 Salı

ÇOCUKLARIN DÜNYASI




broca sokagi hikayeleri gokce gokceer pierre gripari egoistokur 1


                                     







Merhaba Gönül Dostlarım,

Hafta sonu bir gazetenin cumartesi ekinin ajanda sayfasında Sayın Gülenay Börekçi'nin,
Ünlü Arjantinli edebiyatçı, Alberto Manguel ile yaptığı bir röportajında, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın rotasını takip ederek büyük yazarımızın "Beş Şehir" adlı kitabını, "Tanpınar'ın İzinde Beş Şehir" adı altında yeniden yazdığını öğrendim. Bilindiği üzere bu beş şehrimiz Ankara, İstanbul, Erzurum, Konya ve Bursa. Kitap, Yapı Kredi Yayınları olarak temin edilebilir.

Bu yazıyı okurken yine aynı sayfada, " Bir Kitabın Büyüleyici Hikayesi" adı altında yayımlanan bir yazı dikkatimi çekti. yazının tamamını aynen naklediyorum.

" Bay Pierre Gripari, bir gün hiç bitmeyen sütlü kahvelerinden biriyle otururken çocuklar yanına geldi ve Bay Pierre onlara bir hikaye anlatmaya başladı. Ertesi günü çocuklar yine hikaye isteyince, bir tane daha anlattı. Sonrasındaki günlerde daha çok hikaye geldi. O anlattıkça çocuklar daha çok istedi
1.5 yılın sonunda artık anlatacak hikayesi kalmayan Bay Pierre onlara bir teklif sundu. Her perşembe öğleden sonra buluşacak, beraber yepyeni hikayeler yaratacaklardı. Böylece ortaya bu kitap çıktı"
Pierre Gripari' nin dünyada satış rekorları kıran kitabı "Broca Sokağı Hikayeleri"nde çocukların sorduğu sorular çok çılgın, bu sorularla oluşturdukları masallarsa nefis. Yaşlı bir cadı güzelleşmek uğruna neler yapar? Evlenmek isteyen bir dev sevgilisinin boyuna inebilir mi? İki ayakkabı birbirine tutulursa ne olur? Bir hayalet hayalet olduğunu nasıl anlar? Konuşan bir patatesi ne yaparsınız? Öyle bir şey nasıl bir şeydir?
Türkiye'deki yayıncısı Kipitap'ın sahibi Özgür Poyrazoğlu'nun önsözü de çok tatlı.
"Bir gün bir kadın, bir adama çocukken çok sevdiği hikayelerden bahsetti. Sadece çocukken mi?  Kocaman kadın olmuştu , hâlâ eğlenerek okuyordu. 'Al kızına oku, eminim oda çok sevecek' dedi. Adam önce heyecanlandı, sonra 'Fransızca ama bu kitaplar' diye mırıldandı. 'Doğru ya' dedi kadın ve konuyu kapattı.
Bir kaç ay sonrasında, yani Babalar Günün' de, bir kurye adama kişiye özel basılmış bir kitap getirmiş. 'Broca Sokağı Hikayeleri' nin ilk sayfasında küçük bir kalple birlikte,' Küçükken beni çok eğlendiren bu hikayeleri sende kızınla oku, kızınla gül diye... Babalar Günü'n kutlu olsun!' yazıyormuş.
İşte böyle değerli dostlar, en çok değer verdiğimiz çocuklarımıza daha güzel hikayeler ve masal kitapları almanız dileklerimle, Esenlikler temennisiyle.

İbrahim Birol
29/03/ 2016  Antalya

Günün Sözü:  Hayat bir bisiklete binmek gibidir. Pedalı çevirmeğe devam ettiğiniz sürece düşmezsiniz.

Claude Pepper


29 Mart 2016, Antalya-Türkiye

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder