28 Ocak 2017 Cumartesi

ÇAMLICA'NIN ÜÇ GÜLÜ







Merhaba Değerli Dostlar,



Biz Çamlıca'nın üç gülüyüz, Aşk bahçesinin bülbülüyüz, 

Dillerde gezer söyleniriz, Gamsız yaşarız eğleniriz...

Yesari Asım Arsoy'un bu ünlü şarkısına konu olan Çamlıcalı üç kız kardeş, Milli Mücadele yıllarında İstanbul'daki gizli direniş örgütleriyle işbirliği yapmışlar; İngilizlerden ve Fransızlardan önemli bilgiler sızdırarak, düşman kontrolünde bulunan silah depolarının boşaltılıp Anadolu'ya silah sevk edilmesinde görev alarak, direnişe büyük katkıda bulunmuşlardı. Hıfzı Topuz, romanında bu üç genç kızın gizli kalmış heyecan dolu yaşamlarını ve aşklarını gün ışığına çıkarıyor. Anılarına ve belgelere dayanarak kaleme aldığı romanda yazar, Çamlıcalı kızların yaşadıklarından yola çıkarak, Kurtuluş Savaşı'nın çok az değinilen yer altı örgütlerini ve ajanlarını, gerçek bir halk hareketinin unutulmuş kahramanlarını anlatıyor."  

"Kısaca özetlediğim roman yıllar önce okuduğumda beni çok etkilemiş olmasına rağmen bugün okuduğumda daha farklı şeyler hissetirdi. Bunun nedeni ise, ülkemizin yavaş yavaş milli mücadele öncesi yaşanan kaos ortamına sürüklendiğini fark etmemdi. Kitapta anlatılan İstanbul mitinglerinin günümüzde de benzer hislerle, benzer coşkularla düzenlendiğini, yine kitabın sonunda yabancıların elinden devletin idaresine alınan bazı kurum ve kuruluşların bugün tıpkı milli mücadele öncesinde olduğu gibi yine yabancı devletlerin  eline bırakıldığını, yaklaşık bir asır önce Atatürk’ün savaştığı ve bertaraf ettiği düşünce yapısının küllerinden doğarak yine karşımıza çıktığını düşündükçe siz de benim gibi gazete manşetlerini farklı bir gözle okumaya, ekonomik ve siyasal gelişmeleri daha fazla sorgulamaya başlayabilirsiniz. 

Milli Mücadele yıllarındaki gerçek olay ve kişileri, belgelere dayandırarak anlatan bu eser, Kurtuluş Savaşı’nı yalnızca cephedeki askerlerimizle değil, arka planda kalmış, gizli kahramanlarla ve cesur, fedakar Türk kadınının inancıyla kazandığımızı vurgulaması açısından Türk yazınında çok önemli bir yere sahip. Eserin, milli mücadele döneminin atmosferini yaşatmasının yanısıra, bizi esaretten kurtaran Mustafa Kemal ve onu destekleyen Türk halkına minnet duygularımızı perçinleyerek neredeyse "Şu Çılgın Türkler" kadar yoğun bir duygu seline kaptırdığını söyleyebilirim. Epik roman seven ve tarihe ilgi duyan herkesin okumasını öneririm. 




Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.       
 İbrahim Birol

 ****
çamlıcanın üç gülü ile ilgili görsel sonucu Çamlıca'nın üç gülü: Neriman, Perihan ve Ümran… Çamlıcalı kızların babası Hulusi Bey Damat Ferit Paşa'yla çalışır ve İngiliz hayranıdır. Eşinin akrabası Nedim Bey'se milli mücadeleye çalışan bir subaydır. Sık sık Hulusi Beylerin köşküne gelerek kızlarla sohbet etmekte, milli mücadelenin gerekliliği ve önemi konusunda kızları etkilemektedir. Hulusi Bey Büyük kızı Neriman ile ortanca kızı Perihan'ı İngiliz okuluna, küçük kızı Ümran'ı da Fransızların okuluna gönderip eğitimlerini orada aldırmıştır. Hulusi Bey bir gün İngiliz Generallerin onuruna köşkünde bir davet düzenler, bu davetle İngilizlere olan hayranlığını açıkça göstermek ister.
Davetteki İngiliz ve Fransız subaylardan iki genç, bu kızlara hayran olur, Neriman'la İngiliz subayı, Ümran'la da Fransız subay ilgilenir ve sık sık görüşmeyi teklif ederler. Kızlar da bu subaylarla ilgilenir ve Nedim ağabeylerinin de rızası ile görüşmeye başlarlar. Neriman ve Ümran bu subaylarla büyük bir aşk yaşarken aynı zamanda bunlardan çok önemli bilgiler sızdırırlar. Nedim ağabeyleri aracılığında bu önemli bilgiler Milli Mücadelecilere iletilir. Perihan ise Nedim Ağabeyleri ile birliktedir. Savaş esnasında Anadolu’ya silah ve cephane yardımı sağlanmasında çok katkıları olan bu kızlar gerçekten aşıktırlar ve savaş sonrasında da Neriman İngiltere'ye, Ümran ise Fransa'ya aşklarının peşinden gider. Perihan ise Nedim ile evlenmiştir. Perihan ve Ümran çok mutlu olmuşlardır. Ancak Neriman'dan bir daha haber alınamamıştır. Çok aranmasına karşın izine rastlanmaz.
Yesari Asım Arsoy'un, "Biz Çamlıca'nın üç gülüyüz" şarkısı bu kızlar için bestelenmiştir.
Hıfzı Topuz da yıllar sonra bu üç kızın romanını yazacaktır.

Alıntı . Ersin Hatipoğlu, Persephone' nin Çiçekleri



https://youtu.be/_-jvVBwk6Kw


youtub biz çamlıcanın üç gülüyüz ile ilgili video


Günün Sözü :

“Kadınlar içtimai hayatta erkeklerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve destekçisi olacaklardır.”   Mustafa Kemal Atatürk

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/

28 Ocak 2017, Antalya





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder