27 Şubat 2017 Pazartesi

BİZİM AİLE









Merhaba  Değerli Dostlar,

Bu filmin ilk beyazperdede oynatıldığı zamanı hatırlayanların yaşlarının ellilerin üzerinde olduğunu tahmin ediyorum.
Belki  filmin TV de  yayınlandığı zamanlarda  genç nesilden seyretme fırsatı bulanlar da olmuş olabilir.
 Mükemmel bir Yeşilçam klasiği isteseniz de bir daha bir araya gelmeleri mümkün olmayan  bir oyuncu kadrosu olan, yer yer güldüren ama yer yer içinde dramı barındıran sımsıcacık bir aile filmiydi. Bu filmde oynayan ve emeği geçenlerden hala hayatta olanlara uzun ömürler, fani aleme intikal edenlere Allah' tan Rahmetler diliyorum.

İsterseniz Filmin Özetini ve Detaylarını hatırlayalım.

Yaşar Usta, üç çocuğu ile dul kalmış bir adamdır; eşinin vefatından sonraysa kimseyle evlenmemiş, çocuklarına hem annelik hem babalık yapmıştır. Yaşar Usta ile aynı mahallede yaşayan komşusu Melek Hanım da 3 çocuğu ile zamanında dul kalmış, çocuklarını yetiştirmenin tüm zorluklarına katlanmıştır. Mahalledeki komşu ise Melek ile Yaşar Usta'nın tam birbirlerine göre olduğunu düşünürler. Ne yapar eder çöpçatanlık yaparak bu iki yalnız insanı evlendirirler. Ama birbirleriyle yaşamak zorunda kalan 6 kardeş o kadar da hızlı uyum sağlayamayacaktır...

Türk sinemasının en sevilen sıcak aile komedilerinden biri olan yapımda Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Şener Şen, Itır Esen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda yer alıyor.
Filmin  Yönetmeni Ergin Orbey( Ölümü 18 Temmuz 2012)

Filmi hatırlayan Dostlarım mutlaka vardır  Ama bizim amacımız bu filmi sizlere hatırlatmaktan ziyade, isterseniz  bu filmin çevrildiği  o günlerde film setinde geçen bir olayın  hikayesini  sizlerle paylaşmak istiyorum.

Önce Kendinizi Sevin ve sonra da Sevdiklerinizin değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...En iyi dileklerimle. Esen kalın.
İbrahim Birol
****




BİR ZAMANLAR GÜZEL İNSANLAR VARDI... (Bizim Aile)

Yıl 1975 Bizim Aile filminin çekimlerindeydik, Halit Akçatepe ile Münir Özkul, aralarında konuşup gülüşüyorlardı. Tarık Akan da, oturmuş bir köşeye dalıp dalıp gidiyordu. Yanına gittim, çok samimi değildik, çorba içme saatiydi, çorba içtik. "Hayırdır"  dedim, zor da olsa anlatmaya başladı;

"Mühendislik fakültesindeyken, okula yakın bir yerde bir matbaacı arkadaşım vardı. Cebinden kitaplar basar, insanlar okusun diye uğraşırdı. Bugün gelirken o...na rastladım. İşleri bozulmuş, kapatmak zorunda kalacakmış dükkanı.." dedi.
Çekimler iyi gidiyordu, ve Münir'in yanına gittim. Durumu anlattım. Yevmiye usulü çalışıyorduk, ne yapacağımızı da çok bilemediğimizden, bekledik. Belki elimizden bir şey gelirdi.
Münir, bunu epey dert edindi. Hani o can alıcı sahne var ya, Münir'in o güzel tiradı.**
Hani Saim Bey' in kapısından içeri girer, ' sen değil, ben büyüğüm ben..' diye noktalar..

İşte o sahnede, herkesin eli ayağı buz kesti.

Yarım saat bir sessizlik oldu. Gün bitti, yevmiyeler dağıtıldı.
O gün ne olduysa, hepimiz 3'er yevmiye aldık.
Münir 10 yevmiye almıştı.
Herkes aldıklarını bir araya getirdi, topladık, Tarık Akan'a uzattık. Kabul etmedi. Zorla kabul ettirdik. Beraber gidip matbaadaki işler düzenlenene kadar, her gün biraz daha destek olduk..
Ve bugün, Tarık' ın vesilesi ile o matbaa halen çalışıyor. Ve geçtiğimiz gün, 20 bin adet kitap basıp, tüm ülkedeki okul kütüphanelerine yolladı.

Kitap mı ?
" Nutuk.. "

Adile Naşit
21.06.1985

** Tirat : Tirat (monolog, parça), bir oyunda oyun kişisinin, çoğunlukla anlamlı bir bütünlüğü olan, uzun ya da uzunca konuşmasıdır. Bu konuşma kendi kendine, sahnede olan bir başkasına, sahnede olmayan bir başkasına ya da direk seyirciye yapılıyor

Alıntı : Aysem Kubilay Uyan, Persephone' un Çiçekleri

https://youtu.be/P0UKgSFpzUQ               

melih kibar ile ilgili görsel sonucuUnutulmaz Türk filmi Bizim Aile'nin dram tema müziğidir. Ayrıca, Neşeli Günler, Aile Şerefi ve Gülen Gözler filmlerinin dram yüklü sahnelerinde de kullanılmıştır. Eserin sahibi filmin diğer müziklerini de besteleyen

Melih Kibar'dır.

Günün Sözü :
" Sanat; ne bir oyun ne de bir eğlencedir, o ancak ruhun dışarıya vurarak, kendisini göstermesi ihtiyacıdır. " E. G. Benite

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
27 Şubat, 2017, Antalya













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder