26 Mayıs 2017 Cuma

ANKARA - Turkey




ankara resimleri ile ilgili görsel sonucu








Merhaba Değerli Dostlar,

Turizm yörelerimizin  tanıtım yazılarıma  Ankara ilimizle devam ediyorum. Türkiye’nin başkenti olan Ankara, ülkemizin en önemli şehirlerinden birisidir. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük illerinden birisi de olan  Ankara coğrafi bakımdan da Türkiye’nin neredeyse tam merkezinde yer alır. Ankara 30.715 km²’lik bir yüz ölçümüne sahiptir. İl alan kodu 312 ve plaka kodu ise 06’dır.
 Değerli Gönül Dostlarım, Ankara ilimizi tanıtmağa başlamadan önce,
Milyonlarca müslümanın heyecanla beklediği bir Ramazan ayına daha sayılı saatler kaldı. Bu akşam ilk teravih namazı ile camiler dolup taşacak,

pinterest ramazan resimleri ile ilgili görsel sonucu
" Kardeşliğin daimi olduğu, sevgilerin birleştiği, dostlukların bitmediği yine de mutlu, umutlu ve sevgi dolu, rahmetlerin yağmur gibi yağdığı bu mübarek Ramazan ayının ilk gününden son gününe kadar, sizlere güzellikler getirmesini ve ayrıca tüm islâm alemine ve ulusumuza hayırlara vesile olmasını dilerim."

Ankara Hakkında Kısaca

Ankara, Türkiye'nin bir ili, başkenti ve en kalabalık ikinci şehri. Nüfusu 2016 itibarıyla 5.346.518 kişidir. Bu nüfus, 25 ilçede,1433 mahallede bulunmaktadır. İl genelinde nüfus yoğunluğu 209'dur
Yüzölçümü 25.978 kilometrekare olan Ankara şehrinin merkezinin önemli bir bölümünün üzerinde kurulu olduğu Ankara Ovası’nın denizden yüksekliği 830 metre ile 850 metre civarındadır. Şehrin ilk kuruluş yeri olarak bilinen Ankara Kalesi’nin yüksekliği ise 980 metreyi bulmaktadır. İlin yüzölçümünün yaklaşık % 50’sini tarım alanları, % 28’ini ormanlık ve fundalık alanlar, %.12’sini çayır ve meralar, % 10’unu tarım dışı araziler oluşturmaktadır. 

Ankara, Batı Karadeniz Bölgesi’nde kalan kuzey kesimleri hariç, büyük bölümü İç Anadolu Bölgesi’nde yer alır. Yüzölçümü olarak ülkenin üçüncü büyük ilidir.
Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Konya, Eskişehir illeri ile çevrilidir.
Ankara’nın başkent ilan edilmesinin ardından şehir hızla gelişmiş ve buna paralel olarak il de günümüzde Türkiye’nin ikinci en kalabalık ili olmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan ilin topraklarının yarısı hâlâ tarım amaçlı kullanılmasına rağmen, nüfusunun sadece %3’ü köylerde, %70’i ise il merkezinde yaşar.
Ankara'nın Selçukluların eline geçmesi, Malazgirt savaşından sonra 1073 yılına rastlar. Ankara gibi Bizans kentlerine Türklerin kitle halinde girmesi 11. yüzyılın son çeyreğinden sonra başlar.

Türkler büyük bir hızla kırsal alana yerleştiler ve tarımsal üretime katıldılar. Daha sonra 12 ve 13. yüzyıllarda Selçuklu sultanlarının da çabasıyla transit ticaret bir gelişme gösterdi. Ankara 1304'de görevli özerklik vererek Osmanlı Devletine bağladığı Ankara, 1.Murat zamanında kesin olarak Osmanlı topraklarına bağlandı, 1402 yılında Timur orduları ile Osmanlı Sultanı Yıldırım Beyazıt arasındaki Ankara Meydan Savaşı zamanında Ankara ve çevresinin büyük ölçüde harap olmasına karşın Anadolu birliğini yeniden kuran 2.Murat zamanında yeniden onarılmıştır. Bu dönemde su yollarına kadar bütün alt yapı tesisleri, hanlar, hamamlar ve diğer kamu binaları onarılmıştır.

Ankara 16-19. yüzyıllar arasında birçok yabancı gezginin de uğrak yeri olmuştur. Gezginler yazdıkları seyahat namelerinde kentle ilgili çok doğru bilgiler vermiş, çizdikleri gravürlerle o döneme ilişkin görsel malzeme sağlamışlardır. 19. Yüzyıl sonlarında Deutsche Bank ile Osmanlı Devleti arasında imzalanan bir demiryolunun yapılması konusunda anlaşmaya varılmış ve 1889'da başlayan yapım çalışmaları sonunda 1892'de ilk tren Ankara'ya gelmiştir.

Ankara'nın önemi Kurtuluş Savaşı ile birlikte artmıştır. Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı Ankara'dan yönetmişler. İlk Ulusal Meclis yine Ankara'da toplanmıştır.

Ankara, Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olduktan sonra hızlı bir gelişme göstermiş, bir yandan Prof. Hermann Jansen' in hazırladığı kent planı çerçevesinin de İmar hareketleri hızlanırken diğer yandan, kamu yönetiminin başlıca kurumları kentte örgütlenmeye başlamıştır.

Nüfus'u 1920'lerde 25.000 dolaylarında olan kent büyümüş ve 1990'lı yıllarda 4 milyona ulaşmıştır.



ankara resimleri ile ilgili görsel sonucu                                                  Gezilecek yerler:                 
ankara resimleri ile ilgili görsel sonucuAnıtkabir, Etnografya Müzesi, Devlet Resim Heykel Müzesi, Kocatepe Camii, Ankara Kalesi,, Atatürk Orman Çiftliği, Atakule , Cumhuriyet Müzesi, Ankara Roma Hamamı,  Hacı Bayram Camii 

N e Yenir Ne İçilir:

Saç Kavurma                                                                                            Kebap
                        
KebapSaç kavurma
                                                                Ankara Döner
Balık
Ankara'da balık keyfi
                                            Ankara Döneri

Ankara' ya Nasıl Gidilir
İstanbul - Ankara arası mesafe yaklaşık olarak450 Km dir. Bu yolculuk arabayla tahminen 4 saat 52 dakika sürecektir. Uçak ile seyahat etmeyi planlıyorsanız, 350 Km olan yolculuğu yaklaşık olarak 57 dakika sürede tamamlayabilirsiniz.

https://youtu.be/D9FLEp0VxOo                                          https://youtu.be/8m3VhTbwZzY

                                                   


Günün Sözü :
ANKARA'LI Olmak Demek; Yağmurdan sonraki toprak kokusunu, Deniz havasına tercih etmek demektir..

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
26 Mayıs, 2017, Antalya

türkiye simgesi resim ile ilgili görsel sonucu




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder