30 Haziran 2017 Cuma

KAPTAN JUNE



joan christine fairey haimoff ile ilgili görsel sonucu





Merhaba Gönül Dostlarım,


Bir kaç gündür sizlerle yaşlılık ve yaşlı insanlarla ilgili bir takım paylaşımlarda bulundum. Benim burada vurgulamak istediğim hangi yaşta olursanız olun bulunduğunuz topluma, hayata, bitkilere, doğaya nasıl faydalı olabilirim ki, bu evren gelecekte de kendini geliştirerek idam ettirebilsin  duygusuna sahip olma düşüncesidir.

İşte hayatını kalbinin götürdüğü yerlerde yaşamış cesur bir insan, örneğin şu yorumu yapanlardan çoğu böyle bir yaşamı seçmeyiz demektedirler, önünde saygıyla eğilenecek bir hanım efendi.
94 yaşına rağmen hayata tutunmayı bilen yaşamının her döneminde insanlara yardım etmeğe çalışan, doğayı ve hayvanları seven  hümanist bir yapıya sahip, hayata karşı mücadeleden yılmayan ve sonunda başaran bir kadın.
 Bu arada Gazeteci yazar Sayın Yılmaz Özdil beyefendiye, bu yazıyı  bizlerle paylaşmasından  dolayı sonsuz teşekkürlerimizi arz ederiz...

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın..  




joan christine fairey haimoff ile ilgili görsel sonucu
KAPTAN  JUNE

1922.
94 sene önce…
İngiltere'de doğdu.
Babası petrol mühendisiydi, iş için Afrika'ya taşındılar, Uganda'da yaşadılar, Svahili dilini öğrendi, uçsuz bucaksız savanlarda çıplak ayakla koşturdu, macera filmlerini andıran hayatı işte böyle başladı.

*
Çılgın.
Güzel.
Etrafına ışık saçan bir kızdı.
*                                                                                        
Londra'ya döndüklerinde, bale, tiyatro, şan dersleri aldı, sahnelerde olmayı düşlüyordu ama, henüz 20'sinde aşık oldu, evlendi, eşi çok zengindi, aralarında ciddi yaş farkı vardı, bambaşka bir hayata savruldu, düşündükleri gibi gitmedi, boşandılar, bir başkasına aşık oldu, gene evlendi, bu seferki eşi daha da zengindi, önce New York'a taşındılar, sonra Cenevre'ye yerleştiler, muhteşem bir malikanede yaşıyorlardı, jet sosyetedeydi, ışıltılı partilerdeydi ama, Afrika savanlarında koşturan ruhunun aradığı bu değildi, gene boşandı.
*
Küçücük bi yelkenli aldı, tek başına, Akdeniz'e açıldı. Yunan adalarına demirledi. 20 sene… Şu adadan bu adaya dolaşırken, Ege denizini avucunun içi gibi bilen, tecrübeli bir kaptan haline geldi.
*
1975.
Ömründe ilk defa…
Marmaris'e uğradı.
Dalyan'a.
İztuzu plajına vuruldu adeta.

iztuzu plajı ile ilgili görsel sonucu
*                                                                                              
Seneye gene geldi.
Öbür sene, gene.
*
Olacak gibi değildi.
Ayrı duramıyordu.
*

iztuzu plajı ile ilgili görsel sonucu1986.
64 yaşındayken…
Tası tarağı sattı.
Dalyan'a taşındı.
İztuzu plajında derme çatma, ilkel bi barakaya yerleşti.
*
Bi sabah uyandı ki…

joan christine fairey haimoff ile ilgili görsel sonucu
Etrafı carettalarla dolu.                                                                         
*
Meğer…
Yuvasını, carettaların yuvasına yapmıştı!
*
Çocuğu yoktu.
Kaplumbağaları evlat edindi.
*
Gel zaman git zaman… İztuzu Plajı'na beş yıldızlı otel yapılacağı anlaşıldı. İngiliz-Arap ortaklığı, 1800 yataklı bir otel dikilecekti. Doğal Hayatı Koruma Derneği'yle elele verdi, dünyayı ayağa kaldırdı, ABD'de İngiltere'de İsviçre'de kampanya başlattı, Turgut Özal hükümetine geri adım attırdı, otel projesini iptal ettirdi, İztuzu plajı SİT alanı ilan edildi, carettalar ilelebet kurtuldu.
joan christine fairey haimoff ile ilgili görsel sonucu*
Bir daha böyle bir tehlike yaşanmasın diye… Deniz Kaplumbağaları Koruma Vakfı'nı kurdu. Vakfın kurulması için gerekli olan parayı kendi cebinden verdi.
*
2009'da…
87 yaşındayken…
Türk vatandaşı oldu.
*
Joan Christine Fairey Haimoff.
Kısaca “kaptan June” olarak tanınıyor.
*
Sekiz köpeği ve dokuz kedisiyle birlikte hâlâ o barakada yaşıyor, 1966 model vosvosuyla Dalyan sokaklarında dolaşıyor, bilgisayar kullanıyor, gündemi takip ediyor, İztuzu' na çivi çakılmasın, carettaların üreme alanlarına zarar gelmesin diye mücadelesini sürdürüyor, bölgedeki tüm çevreci eylemlere en önde katılıyor.
*
94 yaşında…
*
Memleketinden binlerce kilometre uzakta, bizim memleketimizi, bizim topraklarımızı, bizim doğamızı, bizim faunamızı**  korumaya çalışıyor.

**  Fauna : Belli bir bölge ya da devirde yaşayan hayvan türlerinin tamamının bir araya getirdiği topluluk
Kaynak :  Yılmaz Özdil Yılmaz ÖZDİL

https://youtu.be/oyxwGmEN9Bo


 Günün Sözü : 
" Tabiatta her şey bir değişimdir. Ama her değişimin ardından, bir sonsuzluk yatar."
Goethe

İbrahim Birol, http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
30 Haziran, 2017, Antalya

türkiye simgesi resim ile ilgili görsel sonucu





2 yorum:


  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    An Thái Sơn chia sẻ trẻ sơ sinh nằm nôi điện có tốt không hay võng điện có tốt không và giải đáp cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như mua máy đưa võng ở tphcm địa chỉ ở đâu uy tín.

    YanıtlaSil