25 Haziran 2017 Pazar

RAMAZAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN !





Bayram mesajları 2017 ile sevdiklerinizi mutlu edin! - İşte en güzel resimli Ramazan Bayramı mesajları




Merhaba Gönül Dostlarım,

Bir Bayram gününde Bayram tadında bir başka sohbetle tekrar birlikteyiz. Hacı Bekir Efendiyi bilhassa İstanbul eşrafından tanımayan yoktur.

"Farklı tatların mucitleri, kültürlerin mimarlarıdır... Kendi tarzını bir rahiya halinde bir milli kültüre harmanlayıp kazandırmış Hacı Bekir Efendi, zenaati sanata çeviren yaratıcı yeteneğiyle ancak evrimlere sığdırılabilen bir atılımı kendi kısa mazisine sığdırarak, ardında İstanbul Mutfağı ’na bir şeker bahçesi ve dünya mirası bıraktı. Orta oyunlarının, karagözlerin, manilerin söyleştiği evvel zaman İstanbul’unun sokaklarından birinde mütevazı dükkanında iş başı yaptığında, acaba vizyonunun yüzyıllar sonrasına erişeceğini; dünyanın dört köşesine yayılacağını; mutfak sanatlarında yeni bir çığır açacağını tahmin eder miydi bilinmez. Ama bizler için köklü Kültür zenginliğimizin dünyadaki gelişmelere kavuşunca vücut bulan güçlü gelişimini ve neler ortaya koyabildiğini yegane örneğiyle gösteren, usta Hacı Bekir Efendi’nin ve Hacı Bekir zadelerin mazisi kıvanç kaynağımızdır.
Şekerlemenin tarih kokusunu ciğerlerine çekmek ve tabiatın şekere ince insan sanatıyla aksediş hikayesini damaklarında duymak isteyenlere kapılarımız her zaman açık olacaktır...
Kastamonu'nun Araç ilçesinden İstanbul'a gelerek 1777 yılında Bahçekapı'da açtığı küçük şekerci dükkânında lokum, akide vb. şekerlemeleri bizzat imal edip satmaya başlayan şekerci Bekir Efendi, bugün iki asrı aşan bir maziye bilahare Hac farizesini yerine getirmesiyle Hacı Bekir olarak anılan Bekir Efendi'nin açtığı bir yer ...

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın.. 
 Ramazan Bayramınız Kutlu Olsun..
İbrahim Birol
&&&&



Bu vesile ile sizlere 240 yıl önce kurulan Türkiye'nin en eski aile şirketi Hacı Bekir’den bahsetmek isterim..
Şeker üreten fabrikalar Avrupa'da 18'inci yüzyılda, Türkiye’de ise ilk şeker fabrikası 1926'da kurulmuştur.
...
Bekir Efendi, 1777 yılında çalışmak için Kastamonu’dan İstanbul'a gelmiş, Bahçekapı'da, imalathanesi de içinde küçük bir dükkân olarak kurmuş ve şeker ve lokum üretmeye başlamış. Bekir Efendi’nin, yaptığı güzel ve lezzetli şeker ve lokumlar sarayın dikkatini çekmiş. Bunun üzerine padişahın fermanıyla sarayın şekerci basısı olmuş. Daha sonra hacca giden Bekir Efendi, "Şekerci Hacı Bekir Efendi" adıyla tanındı.

Türkiye'de 16.yy'da başlayan şekerleme üretiminde tatlandırıcı olarak bal, pekmez, su bağlayıcı, doku yapıcı olarak da un kullanılıyordu. 18.yy sonlarında Avrupa'da üretilen Kelle Şekeri Türkiye'ye gelince şekerci Hacı Bekir, şekeri havanlarda dövüp eriterek gül, tarçın, sakız, portakal, limon ilavesi ile farklı tat ve renklerde akideler üretmeye başladı.


Ayrıca 1811'de Alman bilim adamı Kirehhoiff tarafından bulunan nişastayı un yerine kullanarak, şeker ve nişasta bileşimi ile bugün sofralarımızdaki yeri doldurulamayan, yabancı dünyanın kıvamını, tadını taklit edemediği lokumu yarattı, üretim ve terbiyeciliğini gerçekleştirdi. Öyle ki, onun yarattığı Türk lokum kıvamını taklit çabaları batıda jel şekerlerin icadına vesile oldu.
Bekir Efendi'nin açtığı ilk dükkân halen Bahçekapı'daki satış yeri olup İstanbul'da iki asırdan bu yana aynı hizmeti gören yegâne dükkândır.

Dünyanın en eski 100 markasından biri olan Şekerci Hacı Bekir şu an 5. nesil tarafından yönetilmektedir..

Şekerci Hacı Bekir Efendinin, Maltalı ressam Preziosi tarafından yapılan ve “Şekerci” adını taşıyan resmi dünyanın en meşhur müzelerinden biri olan Fransa’daki Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Resmin taşbaskı kopyası 214 numara ile Topkapı Sarayındadır.
Preziosi’den bahsetmişken..
Comte Amadeo Preziosi ( Valetta / Malta 1816 -1882 İstanbul)
Kendisi İstanbul’a aşık bir suluboya ressamı idi.. İstanbul’un bir çok resmini yapmıştır..
Yeşilköy’de yaşamının son on yılını geçiren Preziosi Yeşilköy tarihi içinde önemli şahsiyetlerden birisidir.
Preziosi, 27 Eylül 1882 de Yeşilköy’de arkadaşları ile bir av partisi sırasında tüfeğinin yere düşmesi ve kazaen ateş alması sonucunda yaralanmış, ertesinde de hayatını kaybetmiştir. Kabri, Yeşil Zeytin Sokakta bulunan Latin Katolik Mezarlığındadır.

Günün Sözü :

ramazan bayramı sözler ile ilgili görsel sonucu

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
25 Haziran 2017, Antalya


türkiye simgesi resim ile ilgili görsel sonucu







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder