22 Ekim 2017 Pazar

KELEBEĞİN RÜYASI...






türk edebiyatının en güzel aşk şiirleri



Merhaba Gönül Dostlarım,

İyi bir hafta sonu geçirmeniz temennisiyle,
Bugün yayınlayacağım Şair ve Yazarlarımızla ilgili yazılarımın  sonuncusu Türk şair, öğretmen, çevirmen. Modern Türk Edebiyatı’nın önde gelen şairlerinden birisi olan Behçet Necatigil.

 Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan yine birbirinden özel ve dinlemekten keyif alacağınız şairlerimizin bir çok  şiirlerini ve yazarlarımızın eserlerini, sizlerden gelen yoğun ilgi üzerine buna benzer tanıtımlarla gelecekteki Blog yazılarımda sizlerle paylaşmaya  devam  edeceğimin sözünü veriyorum.
Taktir edersiniz ki uzun süren seri yazılar bazı okuyuculara zamanla sıkıntı verebiliyor bu nedenle Bloğumda  farklı konularda yazılar sunmak bazen okuyucuya daha fazla ilginç gelebiliyor.

Göstermiş olduğunuz  ilgilerinizden dolayı sonsuz şükranlarımı ve saygılarımı yolluyorum...

Behçet Necatigil (1916 – 1979), sürekli yeniyi arayan, sorgulayan kalemi, gerek içeriksel gerekse de biçimsel anlamda geleneksel şiirin yanı sıra Batı şiirinden beslenen yönelimi, dönem dönem değişen üslup denemeleri ile modern Türk şiirinde önemli bir yere sahiptir.
 Herhangi bir edebi akıma katılmamış; bağımsız bir şair ve fikir adamıdır. Vikipedi

behçet necatigil şiirleri
Doğum tarihi: 16 Nisan 1916, İstanbul
Ölüm tarihi ve yeri: 13 Aralık 1979, İstanbul
Defnedildiği yer: Zincirlikuyu Mezarlığı, İstanbul
Oyunlar: Üç Turunçlar
Ebeveynler: Mehmet Necati Gönül, Fatma Bedriye Hanım



EserleriŞiir:
Kapalı Çarşı (1945), Çevre (1951), Evler (1953), Eski Toprak (1956), Arada (1958), Dar Çağ (1960), Yaz Dönemi (1963), Divance (1965), İki Başına Yürümek (1968), En/Cam (1970), Zebra (1973), Kareler Aklar (1975), Sevgilerde (Seçme Şiirler, 1976), Beyler (1978), Söyleriz (1980)
Düzyazı:
Bile/Yazdı (1979)
Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü (1960)
Edebiyatımızda Eserler Sözlüğü (1971)
Radyo oyunları:
Yıldızlara Bakmak (iki oyun, 1965), Gece Aşevi (beş oyun, 1967), Üç Turunçlar (altı oyun, 1970), Pencere (dört oyun, 1975)
Aldığı ödüller:
1957 Yeditepe Şiir Armağanı Eski Toprak ile
1964 Türk Dil Kurumu 1964 Şiir Ödülü Yaz Dönemi ile

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 
Unutmayın ki, sizin beğenmediğiniz yaşantınız, bir başkasının hayali olabilir...

Anılar :
Kelebeklerin rüyasını gerçekleştiren şair:
Behçet Necatigil
Dipnot Tablet Yazarı Kenan Taş Kelebeğin Rüyası adlı filmle tekrar gündeme gelen ünlü öğretmen şair Behçet Necatigil’ i öğrencilerine sordu:
behçet necati ile ilgili görsel sonucuKelebeğin Rüyası filminde iki genç şairin hocaları olarak yeniden hayatımıza giren ünlü şair Behçet Necatigil aslında bir edebiyat öğretmeniydi. İstanbul, Zonguldak, Kars gibi farklı şehirlerde öğretmenlik yaptı. İyi öğrenciler yetiştirirken edebiyata meraklı gençler de yetiştirmeyi ihmal etmedi. Şimdilerde pek aşina olmasak da Cumhuriyet döneminden itibaren birçok okulda şairler sanatçılar normal hayatlarını öğretmenlik yaparak geçiriyorlardı. Bu da hem eğitim ve öğretim dünyasına farklı bakış açıları geliştirirken öğrencilerin de hayal dünyalarını zenginleştirdi. Öğretmen Behçet Necatigil özellikle Kabataş Erkek Lisesi’nde öğretmenlik yaptığı dönemde Türkiye’nin düşünce iklimine sayısız insan kazandırdı.
Herkesin bildiği tanıdığı bir şair olan Behçet Necatigil’ in hayat hikâyesi şiirlerini az çok herkes tarafından biliniyor. Peki ya öğretmen Behçet nasıl biriydi?
Türk şiirinin usta kalemlerinden Hilmi Yavuz Türk basınının usta isimlerinden Hasan Pulur ve uzun yıllardır yurtdışında yaşayan şair ve öykü yazarı Demir Özlü…
Üç öğrencisi öğretmen ve insan olarak Kabataş Erkek Lisesi’ndeki edebiyat öğretmenleri Behçet Necatigil’ i Dipnot Tablet okurlarına anlattılar…
Alıntı : dipnot.com

Erdal Öz, Behçet Necatigil Sevgilerde Kendi Seçtiği Şiirleri kitabının sunu yazısında şöyle diyor: “Bayılırdık onun şiir okuyuşuna. Küçük, kısık, adamsendeci bir sesle, sözcükleri ağzının bir kıyısından atar gibi, başını sözcüklerin akışına bırakıp savurarak, dizelerinde yarattığı o bağırmayan, alçakgönüllü, güzel sesi bula bula okurdu şiirlerini. Onun şiirleri hep böyle okunmalı bence. Yazdığı şiirleri en güzel okuyan şairimiz belki de odur. Şiirine bu kadar yakışan bir okuyuşu bulan şairimiz azdır. Necatigil belleğimde, yüreğimde, hep sıkılan, çekinen, utanan bir ses olarak kalmıştır şiirleriyle.”
Alıntı : lebelebitozu.com

https://youtu.be/OlEwxsSIitw




Günün Sözü :

behçet necatigil sözleri ile ilgili görsel sonucu


İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
22 Ekim 2017, Antalya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder