24 Aralık 2017 Pazar

TEVFİK FİKRET ve AŞİYAN HİKAYESİ



asiyan


Merhaba Gönül Dostlarım,

İstanbul' da halen  yaşamakta olan veya bu güzel şehri gezmek ve görmek için giden Gönül Dostlarım, Aşiyan' ı hiç ziyaret edebilmişler midir? Görmek için gidenlerin aklında nasıl bir izlenim bırakmıştır acaba ?, ben kendi adıma konuşuyorum, tek kelime ile harika. Hele Tevfik Fikret' in evini ve o muhteşem İstanbul manzarasına hayran kalmamak mümkün değil.
Çalışma odasından bakıldığında bir tarafta Anadolu Hisarı diğer tarafta Rumeli Hisarı,  ortasında  Boğazın muhteşem  manzarası, Tevfik Fikret  o ünlü ' Sis ' şiirini mutlaka o odada yazmış olmalı.
Ben Tevfik Fikret'in çalışma odasını gördükten sonra, sizlere aklımdan geçenleri aktarayım.
Her şeyden evvel insan ister istemez o odada şiir veya herhangi bir yazı yazmaya  başlar zaten, Şair veya Yazar olmamak mümkünmü?, diye düşünüyorum.
Burayı tüm Gönül Dostlarımın ziyaret etmelerini önemle  tavsiye ediyorum.

Aşiyan” kelimesinin sözlükteki anlamları ise şöyle:
aşiyan
isim (a:şiya:n) Farsça
1. Kuş yuvası
2. Ev, oturulan yer, mesken

Önce Kendinizi Sevin  sonra da Sevdiklerinizin ve sahip olduklarınızın değerini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun...
Unutmayın ki, sizin beğenmediğiniz yaşantınız, bir başkasının hayali olabilir...
 En iyi dileklerimle. Esen kalın... 

İbrahim Birol

&&&&

AŞİYAN’IN HİKAYESİ

Amatör bir mimar olan Tevfik Fikret hayalini kurduğu Aşiyan’ ın projesini kendisi çizmişti. Aksaray’daki evini satıp Aşiyan için anlaştığı müteahhit ise parayı alıp kaçtı. Köşk borçla bitirildi. Tevfik Fikret inşaat sırasında işçilerle birlikte çalıştı. 1906’da köşkün yapımı bitti. Tevfik Fikret, Boğaziçi’ne bakan büyük pencerelerle ve binayı saran geniş bir balkonla donattığı Aşiyan’ ı çok seviyordu. Ama özenle inşa ettiği köşkte hem ülkenin haline kahrolduğundan hem de evlat hasretinden hastalandı. Tevfik Fikret Aşiyan’ da sadece 9 yıl yaşayabildi. Köşkün adı olan Aşiyan zamanla semtin adı oldu.
Tevfik Fikret, 1867’de İstanbul’da doğdu. Daha 12 yaşındayken annesi Refia Hanım ile büyük dayısı Hasan Nuri Bey hac dönüşü koleraya yakalanıp öldü. Dürüstlüğüyle tanınan babası Hüseyin Bey ise bir ihbar sonucu II. Abdülhamit döneminde sürgüne gönderildi ve ailesinden uzaklarda öldü. Tevfik Fikret’in kız kardeşi Sıdıka Hanım ise kaba saba bir adam olan eşinin baskısı altında üzüntüden vefat etti. Tevfik Fikret halası tarafından büyütüldü...

Alıntı : turkedebiyatı.org

Türk Şiirinin Mabedi Aşiyan Müzesi
🤔Beşiktaş Bebek’teki aşiyan yokuşunda bulunan Farsça “Kuş Yuvası” anlamına gelen “Aşiyan” Türk Şairi Tevfik Fikret’in kendi elleriyle planını çizdiği eve verdiği isimdir.
Görüntünün olası içeriği: ev ve açık hava1906 ile 1915 yılları arasında yaşadığı bu 3 katlı ve bahçe içerisindeki ev Tevfik Fikret için hayatındaki en önemli şeylerden birisidir.
Lütfi Kırdan İstanbul’un valisi ve belediye başkan iken 1940 yılında Tevfik Fikret’in eşi Nazmiye hamım’ dan bu güzel evi alıp Edebiyat-ı Cedide Müzesi olarak 1945 yılında ziyarete açmıştır.
1961 yılında Tevfik Fikret’in Eyüp’te bulunan mezarı çok sevdiği evi Aşiyan’ ın bahçesine taşınmış ve bu tarihten itibaren Aşiyan Müzesi olarak anılmaya başlamıştır.
Tevfik Fikret mezarı
Ev 3 katlı olup giriş katta; idari işler olarak kullanılan bölüm yer almaktadır.
Görüntünün olası içeriği: bitki, çiçek, ağaç ve açık hava
Aşiyan evinin birinci katında; Edebiyat-ı Cedideciler` in fotoğraf, kitap ve özel eşyalarının bulunduğu Edebiyat-ı Cedide Odası, kadın şairlerimizden Nigar Hanım`a ait kitaplar, fotoğraf, resimler, şahsi arşiv ve eşyalarının sergilendiği Şair Nigar Hanım Odası bulunmaktadır. Aynı katta Can Dündar’ın “Lüsyen” adlı eserine konu olan ünlü şair Abdülhak Hamit`e ait kişisel eşyalar, tablolar, fotoğraflar, çalışma masası ve koltukların bulunduğu Abdülhak Hamit Salonu da bulunmaktadır.
Abdülhak Hamit Şair-i Azam olarak unvan almış ve bir çok nişan ve ödül ile şereflendirilmiş bir şairdi. Şair’ in son eşi Lüsyen hanımefendi tarafından bağışlanan eşyaları müzenin en büyük salonlarından birinde sergilenmekte olup şairin Halife Abdülmecid tarafından resmedilen yağlı boya portresi de sergilenmektedir.
Aşiyan Müzesinin ikinci katı şair Tevfik Fikret’e ayrılmış olup, Tevfik Fikret’in kaldığı odası, öldüğü yatağı, özel eşyaları, Mihri hanım tarafından şairin yüzünden alınan maskın örneği bulunmaktadır. Aynı katta Şehzade Abdülmecit Efendinin Tevfik Fikret’in sis şiirinden esinlenerek yaptığı tablosu “Sis”, şairin çalışma odası ve kendi yaptığı tabloları da bulunmaktadır.
Galatasaray Spor Kulübü kurucularından olan Tevfik Fikret’in evi olan Aşiyan’ da Galatasaray tarihine ait ve Galatasaray Lisesi yıllarından bir çok fotoğraf da sergilenmektedir.
Görüntünün olası içeriği: oturan insanlar ve iç mekan
aşiyan müzesi bebek
Türk şiirinin bu nadide şairlerine ait eşyalar ve onların nazik ruhlarından kalan eşyaları ziyaret ederek bir başka alemde kendinize yer bulacaksınız. Can Dündar’ın “Lüsyen” romanında ayrıntılı anlattığı Abdülhak Hamit’in eşyalarına burada rastlamak beni oldukça etkilemişti.
Alıntı : Hakan Telli, Persephone' nin Çiçeklelri
 
youtube aşiyan yolları ile ilgili video
Günün Sözü : 

Yiyin efendiler yiyin! Bu han-i istiha sizin! / Doyuncaya, tıksırıncaya, çatlayıncaya kadar yiyin! " Tevfik Fikret

İbrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
24 Aralık 2017, Antalya

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder