20 Mart 2018 Salı

İMAJ VE İZLENİM BIRAKMAK







Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, oturan insanlar, ayakkabılar, ağaç ve açık hava


Merhaba Gönül Dostlarım,


Bugünkü konu başlığımız  "İmaj ve İzlenim Bırakmak" Genç okuyucularıma tavsiye niteliğindeki bu tür yazılarımı ara sıra onlarla paylaşmak bazı  hatırlatmalarda ve  tavsiyelerde bulunmak, zamanla unutulan manevi ve insani değerlerimizi  genç nesillere aktarmak  bana ayrıca bir huzur ve mutluluk veriyor.


İnsanlar çoğu kez etkili ve kalıcı izlenimleri, bazı küçük ve basit sözlerden ve davranışlardan edinirler. İçtenlikli ifadeler ve davranışlar, sözcükler, giyim-kuşam tarzı, insanları karşılama ve selamlama biçimi, isimleri hatırlama son derece etkileyici olabilir ve kalıcı izlenim bırakabilir.

İzlenim yaratmak, ustalık gerektiren bir sanatsal etkileşimdir. İş ve insan ilişkileri, tarafların birbirlerini ölçüp biçmelerine, karşılarındakini tanımalarına dayanır. Bıraktığı izlenimi kontrol edebilecek şekilde donatılmış kişilerin işlerinde ve ilişkilerinde başarılı olmaları daha kolaydır. Diğer bir ifadeyle, eğer karşınızdaki kişide bıraktığınız izlenimleri okuyabiliyor ve kontrol edebiliyorsanız, onu istediğiniz gibi etkiliye bilir ve yönlendire bilirsiniz. Ancak insanlar kullanıldıklarını anladıklarında durur ve geri adım atarlar. Bu nedenle, karşınızdaki kişi üzerinde olumlu izlenim yaratma çabanızı ona fark ettirmeden sürdürmeniz önemlidir.. Bu amaçla, önce, kendinizi ve karşınızdaki kişiyi iyi tanımanız gerekir. Daha sonra da, yaratmak istediğiniz etkiyi, tanımlamalı ve bunun için nasıl bir izlenim bırakmak gerektiğini de bilmelisiniz. Bırakmak istenilen izlenime göre uygulanabilecek çeşitli önerilerden söz edilebilir. Bu öneri ve ipuçları arasından etkileri yüksek ve uygulaması göreceli olarak kolay olan bir kaçını burada sıralıya biliriz.

İMAJ VE İZLENİM BIRAKMAK RESİM ile ilgili görsel sonucu

Kendinizi önemli görün ve değerli olduğunuzu gösterin :  Özel ve önemli olmaya çalışın. Buna inanın ve diğer insanların da sizi öyle görmesini isteyin. Bu, kendini beğenmişlik yada bencillik anlamına gelmeyen bir öz güven ve kendine saygı ifadesi olmalıdır. Kendine güveni ve saygısı olmayan bir kişinin başkasından saygı beklemesi düşünülemez.

 Sözlerinize dikkat edin: İş yaşamında her zaman sözler verilir, vaatlerde bulunulur. Ancak, bunlar yerine getirilmediğinde sonuçları son derece olumsuz olur. Bir söz veriliyorsa yapılmalıdır. Çaba göstermeye değmeyecek bir iş  ise ve yapmak istemediğinizi biliyorsanız, saygılı olmaya özen göstererek bir mazeret bulun ve yapmayacağınızı söyleyin. Karşınızdakini kırmamak için yapmaya çalışacağınızı, çaba göstereceğinizi söylememelisiniz. Karşınızdaki kişi çalıştığınızı ancak beceremediğinizi ya da daha kötüsü onu oyalamaya çalıştığınızı ve daha da kötüsü dürüst olmadığınızı düşünecektir. Bu nedenle, söylediğinizi yapın, yaptığınızı söyleyin ve söylediğiniz her şeyin bilincinde olun. Bu arada sözleriniz kadar hatta ondan daha fazla söyleme tarzınızın önemli olduğunu bilin. Ses tonunuzu, konuşma hızınızı ve beden dilinizle verdiğiniz mesajları kontrol edin ve geliştirin.

İMAJ VE İZLENİM BIRAKMAK RESİM ile ilgili görsel sonucu


Hareketlerinizi ve jestlerinizi kontrol edin: İş yaşamında jestler birilerinin yararı yada beklentisi doğrultusunda “o kişileri yükümlülük altına almak” üzere yapılır. İşle bağlantılı bir iyiliğin(jestin), kişisel anlamda olmaması gerekir. Ayrıca, incelik ve ustalıkla yapılması önemlidir. Bir iltifat yada jest, karşınızdakini ne kadar size borçlu duruma düşürür ve eziklik duygusu yaratırsa, etkinliği o ölçüde azalacaktır. Eğer birine iyilik yapıyorsanız ve onun haberi yoksa bunu aşırıya kaçmadan ona söylemeniz gerekir.

Mizah duygunuzu asla kaybetmeyin : Sağduyulu olmak, bir anlamda kendisi ile ve tüm insanlarla barışık olmaktır. Sağduyuya ve espri anlayışına sahip olma özelliği, insanın kendisine yada bir olay karşısında uygun olduğunda karşısındakine gülebilme becerisinde ortaya çıkar. Bir olaya yaklaşımınızla mizah anlayışınızı ortaya çıkarırsanız büyük olasılıkla, karşınızdakini de görüşlerinize ortak ederek gerilimi giderir, kendinizi daha etkili bir konuma getirirsiniz. Güzel bir espri etkisi uzun süren izlenimler yaratabilir.
Kaynak : Prof. Dr. İsmet S. BARUTÇUGİL

Önce Kendinizi Sevin, sonra da Sevdiklerinizin, sahip olduklarınızın ve size değer verenlerin kıymetini bilin ki, Mutluluğunuz daim olsun... En iyi dileklerimle. Esen kalın... 
Unutmayın ki, sizin şikayet ettiğiniz yaşamınız, belkide  başkasının hayali olabilir.


İMAJ VE İZLENİM BIRAKMAK RESİM ile ilgili görsel sonucu
SİZ HİTABI ve MESAFE ÜZERİNE BİR NOT:
'Siz' diye hitap etmek, her zaman bir resmiyet ve duygusal mesafe anlamına gelmez. 'Siz' demek, diğerinin Öteki'liğini korumak ve kabul etmektir aynı zamanda. O'nun benden ayrı ve özerk oluşuna saygılı davranmak anlamına da gelir. Bu terapi ilişkisi için de böyledir.

'Sen' ifadesi kimi zaman pekala, işgalci ve hadsiz bir ifade olabilir. Her durumda yakınlığa işaret etmez. Bu nedenle seçtiğimiz zamirler sadece yakınlığımızı dillendirmez, aynı zamanda saygımızın da ölçüsüdür.

İnsanların, hatta çiftlerin arasındaki 'boşluk' bir yandan ilişkiyi mümkün kılan mesafedir. Bu mesafe insanlara hem bir arada olma hem özerk kalabilme imkanı sağlar. Kendisi ile derinlemesine yüzleşebilmiş insan, ötekinin ne olduğu meselesi ile uğraşmaz, böylelikle Öteki' ne dair, düzeltme, had bildirme, eğitme gibi tuhaf gayretlerden kurtulur. Hatta bazı konularda farklı olmak, insana değişimin kapılarını açan bir fırsattır.
Ez cümle bir yazıyı anlamlı kılan sadece harflerin bitişmesi değil, kelimelerin arasındaki boşluklardır. Boşluğun dilini öğrenmenin yolu da, içimize bakabilme kapasitemizle ilgilidir.
Benzerliklerin değil farklılıkların, tekrarların değil yeni olanın kabulü... İhtiyacımız olan şey bölünmez bütünlükler değil, farklıların saçılmışlığı..
+
Alıntı

Günün Sözü :

manevi değerler ile ilgili resim ile ilgili görsel sonucu
ibrahim Birol,  http://ibrahimbirol.blogspot.com.tr/
20 Ocak 2018, Antalya-Turkey





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder